Monday, November 26, 2012

Nova akcija pletilja

Ovoga puta za decu Svratišta u Novom Sadu!



Ja sam do sada isplela ovo:
 



Pridružite se nam se u ovoj akciji! :)  Traje do 15. decembra!

Friday, November 2, 2012

Svetlost i senke

Vrlo je interesantno kako tako jednostavne stvari, koje viđamo svakodnevno i na svakom koraku, kada se udubimo dobijaju novu dimenziju. Zaigrala sam se fotografišući jutarnje, svetlo pri zalasku sunca, svetlost kamina, dnevnu i svetlost koja se prelama kroz staklo....mami me da pokušam da naslikam.

Ovde je svaka izbočina kamena i travke dala svoj doprinos u šarenolikosti bedema na keju, i sa svakim vetrićem ta slika se menja.

Blaga dnevna svetlost u sobi.



Za razliku od prethodnih, svetlost vatre je veoma jaka u samom centru ali se njena svetlost slabo rasipa pa je okolina kamina izrazito tamna.

Jutarnji zraci koji bacaju duge senke - bilo mi je interesantno kako je to izgledalo na ovoj stolici od pletenog pruća. Svaki prut se posebno presijavao i bacao senku, a dodatno je presijavanje i senčenje dao njihov način upletanja...


Sunčevi zraci sa zapada se probijaju kroz lišće trešnje i prozorsko staklo. Uvek imaju neku toplinu kada se razliju na brodskom podu.

Novu boju (crvenkastu) dalo je prelamanje jutarnjih sunčevih zraka kroz ovu vazu sa ružom i ispunjenu vodom. I senka u pozadini ima kao oreol svetlosti, upravo zbog tog prelamanja.

Kad čovek pokuša da slikom prenese igru svetlosti sigurno ostaje nedorečen. I pored najboljih fotoaparata posmatrač mora upotrebiti svoju maštu ne bi li bar delimično dočarao sebi ono što je fotografu dočarala priroda.

Thursday, November 1, 2012

Letnja bluza

Gotova i spremna da je nosim....na leto :) Niti manjeg odevnog predmeta niti dužeg perioda izrade: od 3. septembra do 29. oktobra! No, u mom slučaju, nije ni to tako mnogo :))
Da sam znala da ću toliko izmeniti početnu šemu, uzela bih i uredno zapisivala, ali...
Trake sam radila najobičnije: samo sam plela pravo. Malo su rastegljivije na ovoj slici pa sam ih kasnije skraćivala.
Napred sam na samom početku tračica dodala po tri bezbojne perlice...nemam pojma zašto....ustvari, znam!

Treba potrošiti sve ovo:

U zadnje vreme mi se jako sviđa kombinovano pletenje i heklanje - dakle ispleten odevni predmet i dodam neke heklane detalje, krajeve i slično. Ovo je bio nužni eksperiment: u želji da što pre završim bluzu, prerano sam prešla na izradu gornjeg dela tako da je deo preko stomaka ostao uskraćen za nekoliko centimetara....ne moram ni da vam opisujem koliko je to jeftino izgledalo :)
Ali u pomoć dolaze heklane bordure i uvek spase moj pletački rad. Ivicu sam opheklala jednostavnim "školjkicama" koje su se odlično uklopile (delom i zato što su iste boje pa se prelaz pletenje-heklanje ne primećuje).


Ono čime sam posebno zadovoljna je što sam odlično organizovana i što uvek imam plan: kada vremenska prognoza najavi zimu sa -30 C ja odmah ispletem pamučnu majčicu :)) a možda i treba ovako nešto raditi u toku hladnog perioda - podseća nas da će doći i lepo vreme :))