Wednesday, May 29, 2013

Paketić (iz) zavičaja

Kako u ovom periodu trešanja nikad nisam kući, obično mi mama i tata pošalju "paketić". Tema paketića je "crveno":

Šteta što mirise i ukuse ne mogu da prenesem...recimo samo da se slatki miris ruže oseća već na metar od nje - može li nešto više od toga da podseti na detinjstvo?

Tuesday, May 28, 2013

Kolač od malina


Recept nije ništa revolucionaran ali je jako ukusan. Glavno je da sam uspela da upotrebim ostatke badema koje dobijete kad spremate bademovo mleko. Tačnije skoro da brašno nisam ni dodavala.

Evo ga recept za Voćni kolač:

 (Nadam se da moj rukopis može da se pročita.)

Dakle, patišpanj kao i svaki drugi osim što (ako ste skoro pravili bademovo mleko) možete da iskoristite pulpu od badema umesto brašna. Ukratko:


Jaja i šećer :)


Nusprodukt mleka od badema koje sam dodala umesto brašna.



Maline (iz Jelakca blizu Raške :))))

Sve smućkate (sa još par sastojaka navedenih u receptu) i Voilà!

Možda nije na izgled nešto naročito ali je ukus odličan! Naročito mi ide dobro taj pomešan ukus malina, badema i čokolade!

Monday, May 27, 2013

Inspiracija

Kad inspiracija naiđe, iskoristi je.

Nakon ovih daaavnih (od pre 2-3godine) eksperimenata:





Juče je nastao i ovaj:




Thursday, May 23, 2013

FotoseŠn ili šta ako greškom ispletete šatorsko krilo

Da sam pratila proceduru i da sam lepo pre svakog početka isplela kvadratić 10cm x 10cm, izbrojala koliko ima petlji i taj gauge uporedila sa onim iz originalne mustre, ne bi došlo do ovoga!

Konačna bluza bi trebala da izgleda ovako
Umesto toga, izgleda ovako:

Šta raditi? Najlakše mi je bilo oparati pa ponovo...ali treba dati nekad priliku i slučajnim eksperimentima. Dakle počnimo: 
  • ako probam da je skroz zabacim pozadi, izgledaće lepo napred a i ja ću držati kičmu pravilno sve vreme dok je nosim:

Takođe u "leđni" deo možete stavljati namirnice koje kupite na pijaci. Hmm...možda ipak ne.

  • Promenimo ugao gledanja - najbolje upside down:
Mnogo bolje, moram priznati.

  • Uvedimo promenljivu t (kao Tračica:)))



Ovo postaje zabavno! A ako malo, pomoću tračice, suzim okovratnik:




Još malo...

 Još samo malo...


 Previše!


Ništa od paranja! Ova bluza je nosivija nego 90% garderobe u mom ormaru! A ako zatreba može da zameni i neko omanje ćebence :)

Wednesday, May 15, 2013

Back to reality

Nakon, prethodno opisanih, putešestvija vreme je vratiti se i svakodnevnim obavezama/uživanjima. Neću odmah da pričam o kuvanju, mešenju 'leba i slične nevidljive (a koji oduzimaju dosta vremena) poslove. Pričaću o pletenju....davno nisam.

Dakle nakon opet započetog i nezavršenog ovog projekta:

Čvrsto/čvršće sam rešila da neću da gomilam ove do pola započete pletene stvari. Čak sam dok sam ovu rukavicu plela, uredno zapisivala šemu! Ovo "čak" bi trebalo biti zamenjeno sa "srećom" jer nemam pojma kako bih se sada setila koliko petlji se nameće, kad se koja boja smenjuje, koliko brašna i šećera dodati....

Dok rukavice još stoje neispletene, ja sam samouvereno počela negde u martu sa ovom bluzicom:

Kažem samouvereno jer sam očekivala da ću je već krajem marta nositi, a evo ga i jun (skoro) a ja tek borduru isplela.

Eto, to ne bi bilo to. NOVI projekat je u toku i čini mi se da on ima najviše šansi da bude završen u ISTOM godišnjem dobu u kojem ga i pletem....i iste godine :) Predstavljam vam Sophiu:

Pletem je od Barkinog pamuka Bobita (rođendanski poklon mojih NS needles pletilja :))) još iz 2012.
Dugo sam se premišljala šta ću od ovoga da pletem. Prva ideja je bila neka pamučna haljinica, pa heklana tunika, pa majčica sa bolerom pa...na kraju je na ovo pao konačni izbor.

Na skali piše da sam 80% već isplela pa kontam da će već danas sutra biti skroz gotovo - jedva čekam!!

Wednesday, May 8, 2013

Povratak

Kasnim prilično sa pisanjem o obilasku Nemačke, ali zaista je teško kucati sa obe ruke i boriti se sa polenskom kijavicom. (Proleće u Srbiji se izgleda uzdržalo dok se ja ne vratim kako ne bi slučajno jedne godine izostala moja cvetna alergija.)

Međutim ništa lakše nije bilo ni u 3 nedelje upakovati razgledanje i upoznavanje novog grada. Zadnjih dana nas je već uhvatila neka vrsta panike:
-čekaj, ovde nismo bili!
-ajde sad ovo da obiđemo!
-vidi ovu radnju - znaš koliko su mi potrebne čizme sa kompasom na đonu!
-Kako ne znamo koja je debljina asfalta u samom centru grada?!......i gradacijski ka još bitnijim pitanjima i idejama koji muče svakog turistu.

Nego par zadnjih dana je provedeno ovako: 

Ovo je glavna katedrala Augsburga posvećena Devici Mariji (Virgin Mary). Zapamtila sam da je toranj visok 62m a površina koju zauzima cela katedrala oko 45 ari (nisam pitala koliko košta 1 ar u centru Augsburga).
Inače su mi ovi dobrostojeći verski spomenici uvek po malo jezivi. Recimo, ova katedrala je tako dobro renovirana i uklopljena u okruženje i da nije bilo povremenih automobila ili tramvaja da prođu lako bih mogla da poverujem da sam otputovala u mračni srednji vek.
Ja, dok se NE slikam i NE poziram, ispred spoljne fasade Fuggerei naselja.
To je još jedna od znamenitosti Augsburga i prvo srednjovekovno naselje ove vrste. Sastoji se od kopmleksa kuća sa stanovima i napravljen je sa namenom da se tu smeštaju siromašni građani. Godišnja renta je bila i ostala (konvertovano) 0,88 evra i tri molitve dnevno, a uslov da bi živeo tu (važi i danas): da si bar 2 godine živeo u Augsburgu, da si katolik i da si postao siromašan ali bez dugova.
 
Period izgradnje kaldrme u ovoj ulici je...šalim se, za ovo nemam apsolutno nikakav podatak :) samo se šepurim u crvenom kaputiću...a i ulica je simpatična.

I to bi otprilike bilo toliko. Veče pred odlazak smo imali malo čudno vreme - tamni oblaci i kiša sa jedne i sunčevi zraci sa druge strane...idealno da legneš i naspavaš se za put. Auf Wiedersehen!