Jednostavnost je opis ovog posta - od njegovog naslova pa do sadržaja. A sadržaj je u istoj meri jednostavan koliko i ukusan. Kuglof! Moj prvi kuglof!
Savršen za uz čaj i lak za spremanje.
Pekla sam ga u silikonskom kalupu ali bih više volela da nađem one starinske, jednostavnije kalupe. No, bitniji je ukus. A on se dobija ovako (nemam pojma iz kog časopisa sam izvukla recept):
Umutiti 4 jajeta pa dodati 225 g šećera (ja stavim duplo manje) i 1 kesicu vanilin šećera. U tu smesu dodati 100 ml ulja i jednu čašu kiselog mleka. Umutiti i dodati 250 g brašna. Suvo voće dodati po želji. Ja sam stavila jednu šaku, izmešano: brusnica, grožđe i seckani orasi (brusnica i grožđe su prethodno malo odstojali u rumu). Na kraju dodati jednu kesicu praška za pecivo, promešati...i to je to. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup, staviti u HLADNU rernu i peći oko pola sata na 200 C.
Nećete pogrešiti.
Eto, i da ne promašim baš skroz temu danas, Universe wishes you all:
Savršen za uz čaj i lak za spremanje.
Pekla sam ga u silikonskom kalupu ali bih više volela da nađem one starinske, jednostavnije kalupe. No, bitniji je ukus. A on se dobija ovako (nemam pojma iz kog časopisa sam izvukla recept):
Umutiti 4 jajeta pa dodati 225 g šećera (ja stavim duplo manje) i 1 kesicu vanilin šećera. U tu smesu dodati 100 ml ulja i jednu čašu kiselog mleka. Umutiti i dodati 250 g brašna. Suvo voće dodati po želji. Ja sam stavila jednu šaku, izmešano: brusnica, grožđe i seckani orasi (brusnica i grožđe su prethodno malo odstojali u rumu). Na kraju dodati jednu kesicu praška za pecivo, promešati...i to je to. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup, staviti u HLADNU rernu i peći oko pola sata na 200 C.
Nećete pogrešiti.
Eto, i da ne promašim baš skroz temu danas, Universe wishes you all:
Uf, a varijanta kugloFa kada se ubaci unutra cooookkkkoooolada pa se onako topi dok seces.
ReplyDeleteNJAM.
uh bas NJAM! Ne staj mi na muku, izbegavam da spremam slatkise jer smo nedisciplinovane zderonje-za jedno vece je otisao ceo ovaj kuglof :)
Delete