Thursday, November 21, 2013

Varijacije na temu "hleb"

Ako spremate po receptu ne možete pogrešiti, hleb će uglavnom biti jestiv :) Ono što dolazi kao kruna tog spremanja je PRAVA kombinacija sastojaka, da se pogodi neki ukus "e tako volim". Ja sam našla neku moju kombinaciju.
Odmah da odbacim očekivanja da ću "u gram" da opišem način pripreme, jer ja prva tako ne spremam, ali ću ipak dosta jasno opisati postupak...kao džez : postoji glavna tema oko koje oscilira čitava kompozicija. Pa dobor, skoro kao džez...

Razmutiti pola kvasca (u ovom slučaju koristim sveži kvasac, celo pakovanje je 40g ) u mlakoj vodi i sa kašičicom šećera ili meda.

Sipati u dublju posudu i dodavati brašna. Brašna dodajem između 500g i 1kg. Takođe, pošto je ovo recept sa malo više vode, dodajem pomešano belo i integralno brašno, otprilike odnos 1 : 4 u korist integralnog. Dosipati mlake vode dok se ne dobije ovakva smesa:
Dakle nije kao kod klasičnog hleba kada se napravi dosta suvlja masa kako bi mogla rukom da se zamesi. Ovo testo se mesi isključivo kašikom :) Kao testo za uštipke:

Što se tiče sastojaka, za prvo vreme to bi bilo to. Pokrijte testo i ostavite od pola sata do sat na toplom. Trebalo bi da naraste duplo i više.

Nakon tog vremena pripremite: so, ulje, semenke bundeve, semenke suncokreta, susam, kim i semenke lana. To je ono što trenutno mešam. Semenke lana uvek sameljem neposredno pre korišćenja, i to oko 1-2 supene kašike. Ovo ostalo po ukusu...

A sad, moj omiljeni deo: SVE DODAM I PROMEŠAM :) naravno, lagano mešajte...

Promešano (ne promućkano) sipati u tepsiju, đuvečar, šta god. Ostaviti pokriveno još oko 1h na toplom.


Peći na 200 stepeni oko 30min. Izvaditi, uviti samo u krpu i čekati da se malo ohladi. Izgledaće mozda malo nepečeno dok je baš vreo, ali odmah nakon što se ohladi biće mekan i lep za jelo. Plus, danima je mekan i ukusan...ovo mi je zaista omiljeni način pripreme hleba!


 Posebno obožavam ove rupičaste delove i tunele :)

Eto, to je hleb a la Meggy :)

4 comments:

  1. Zvuči super! I ja u hleb dodajem istu tu kombinaciju semeniki: bundevu, suncokret, lan i susam. Kim ne volem :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja vrlo malo kima dodam - cisto promene radi :) a semenke mu bas daju neki interesantan ukus!

      Delete
  2. Danas sam pronašla ovaj blog i uživam uz jutarnju kavu :)
    Kuhanje, heklanje, mačke i glazba, sve to volim!

    Ovo je baš privlačan recept, mami me da ga isprobam!

    Lijep pozdrav!
    Zeza

    p.s. Dodala sam ovaj blog na svoj Izbor blogova. Nadam se da je to ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. naravno da je ok :) sto se hleba tice, svako nadje neku svoju savrsenu kombinaciju - ja volim kad ga zamesim ovako jer se manje izmrvi narednih dana :) ali kako se dodaje vise vode nego inace obavezno stavljam i belo brasno (nekad cak i u odnosu 1:1)! Uzivaj! :)

      Delete