Monday, September 29, 2014

Skriveni Novi Sad

Neverovatno je da grad u kome živim već nekih 7 godina i dalje zna da me iznenadi. Svesna sam da je to najvećim delom do moje navike (a možda navike i svih nas) da, usled svakodnevne rutine, nenamerno ignorišemo sve što je nepromenjeno. Primetimo tek krajičkom oka ako nešto nije ''na mestu'', ako ispada iz šablona ili ako nas usporava u svakodnevnoj jurnjavi.

Jedan od ''skrivenih'' spomen-obeležja u Novom Sadu, pored kojih redovno prolazimo, i tako izgubimo iz vida, jeste i hačkar na bulevaru Mihajla Pupina, podignut na mestu gde je nekad bila jermenska crkva.

7.decembra 1988.godine sever Jermenije pogodio je snažan zemljotres jačine X (deset) po Merkalijevoj skali. Zemljotres je doneo ogromna razaranja i čak oko 25.000 ljudskih žrtava. Pomoć jermenskom narodu je počela da pristiže iz velikog broja zemalja, među njima i iz tadašnje Jugoslavije. Međutim, usled niza nesrećnih okolnosti (vremenskih uslova i loše komunikacije sa kontrolom leta) desile su se i dve nesreće avionima koji su prevozili dobrovoljce i pomoć Jermeniji. Jedan od tih aviona bio je iz Jugoslavije i u toj nesreći poginulo je svih 7 članova posade.

Tu odmah pored pothodnika, iza autobuskog stajališta, na mestu gde je nekad bila jermenska crkva, društvo jermensko-srpskog prijateljstva podiglo je hačkar u znak sećanja na poginule vazduhoplovce. Hačkar se sastoji iz ploče sa ugraviranim raspećem koja je okrenuta ka istoku i druge koja sadrži imena poginulih vazduhoplovaca i koja je okrenuta ka zapadu.

Kasnije sam saznala da je jedan od pilota, Milisav Petrović, moj dalji rođak iz Raške.

6 comments:

  1. Very interesting. I enjoy reading your blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you :) I follow your work on ravelry and I'm amazed with your work and colors you use!

      Delete
  2. Baš se radujem tvojim otkrićima. Sigurna sam da ih ima još, vreme radi za tebe;)

    ReplyDelete
  3. Megice,već sam iz više tvojih tekstova primetila da imaš talenat za turizam, da skreneš pažnju čitalaca na geografsko,kulturno i istorijsko okruženje i nasledje.Samo nastavi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Pletika :) ne znam za taj talenat, ali kad mi nesto skrene paznju interesantno mi je da se raspitam i raspricam o tome :)

      Delete