Friday, October 5, 2012

Mu - saka :)

Nije kinesko jelo - obična, na moj način, smućkana musaka :) Skorije sam nešto eksperimentisala, većini se svidelo, većina je i preživela degustaciju, znači da mogu da objavim recept :)


Skuvati oko 300g prosa. Paralelno u drugoj šerpi, na ulju (ili masti) izdinstati naseckani beli deo praziluka, sitno seckanu šargarepu i 300g junećeg mlevenog mesa. Pozačiniti po želji.

Kada proso stigne (otprilike se kuva oko 20-ak min) sipati ga u posudu zajedno sa izdinstanim filom - sve izmešati. U to dodati malo (ja sam dodala vezu) naseckane blitve i 2 kriške izmrvljenog  sira (oko 200-300g). Sve promešati, začiniti i sipati u tepsiju.

Izmutiti 4 jajeta i u njih dodati vode (oko 100 - 200ml) i time preliti smesu u tepsiji.

Peći oko 30min na 200 stepeni.

Trebalo bi da se dobije nešto ovako:


Meni lično je u ovom receptu meso višak, ali na zahtev drugih ukućana sam dodala. Ovde mi je glavni proso kojim sam oduševljena! Verovatno je mnogima poznat ali je za mene tek skorije otkriće. Mnogo mi je ukusniji nego pirinač, a rekla bih i zdraviji (i da nije postaće, ako dovoljno dugo to ponavljam sebi:)).

4 comments:

  1. Uh, ovo zvuci fenomenalno. Proso jos nikad nisam probala, ali eto, svecano se obavezujem, da cu ga isprobati, i to sve zahvaljujuci tvom receptu :)

    ReplyDelete
  2. nećeš se pokajati :) bar sudeći po reakcijama onih koji su probali :)

    ReplyDelete
  3. Muuuu saka! Izgleda odlicno!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fala, fala :) može i bez hleba - tj ja je jedem bez hleba pošto je prilično silna :)

      Delete