Ja zamesila kvasac. Zapravo nisam sigurna kako se zove ta početna smesa koja se kasnije umesto kvasca dodaje u testo kako bi naraslo. Negde pročitah da ga zovu starter...sada ga i ja tako zovem.
Sve što treba uraditi je napraviti takvu smesu koja će privući gljivice kvasca. A to znači voda, brašno, so i šećer.
Ova dva linka sam pratila kako bih sve to zgotovila:
* Pravljenje startera
* Pravljenje hleba.
Ispostavilo se da je količina od 4 cups ( 1cup = 240ml ) malo previše. Predlažem duplo manje.
Sve sastojke zamesiti da bi gustina brašna bila kao za hleb (da se ne može mesiti rukom nego kašikom, a opet gušće nego testo za palačinke). Ovako nekako:
Prekriti celofanom a onda pustiti da odstoji nekih dan ili dva. Celofan prethodno izbockati čačkalicom na više mesta.
Nakon dan ili dva dobila sam ovo:
Nadam se da se vide mehurići i da je naraslo! Ako jeste, slobodno sipati u staklenu teglu. Ova moja je od 1,5kg.
Voila! Sad pravo u frižider a sutra mesim 'leb.
Sve što treba uraditi je napraviti takvu smesu koja će privući gljivice kvasca. A to znači voda, brašno, so i šećer.
Ova dva linka sam pratila kako bih sve to zgotovila:
* Pravljenje startera
* Pravljenje hleba.
Ispostavilo se da je količina od 4 cups ( 1cup = 240ml ) malo previše. Predlažem duplo manje.
Sve sastojke zamesiti da bi gustina brašna bila kao za hleb (da se ne može mesiti rukom nego kašikom, a opet gušće nego testo za palačinke). Ovako nekako:
Prekriti celofanom a onda pustiti da odstoji nekih dan ili dva. Celofan prethodno izbockati čačkalicom na više mesta.
Nakon dan ili dva dobila sam ovo:
Nadam se da se vide mehurići i da je naraslo! Ako jeste, slobodno sipati u staklenu teglu. Ova moja je od 1,5kg.
Voila! Sad pravo u frižider a sutra mesim 'leb.
Oho! Javi utiske za hleb :)
ReplyDeleteupravo cekam da naraste :)
DeleteOhohoho!
ReplyDeleteJedva cekam da vidim rezultate.
uh, i ja :) valjda sto sam gladna dok ovo pisem :)))
Delete