Tuesday, July 2, 2013

Kvasac

Znam da će mnogi, nakon ova dva najskorija posta, pomisliti kako sam stan pretvorila u laboratoriju a sebe u nekog ludog naučnika koji vrši razne eksperimente. Nisam sigurna da je i mišljenje komšija mnogo drugačije: povremeni dim koji izlazi iz stana i smenjuje se sa mojim smehom oduševljenja, definitivno ne ulivaju poverenje. Možda zamišljaju nešto ovako:

Sve u svemu, uz nadu da će ih ovo većim delom podstaći da odgledaju film "Povratak u budućnost" a manjim da pozovu komunalnu policiju, ja nastavljam sa pravljenjem kvasca.

Prva smesa je bila uspešna, na svoj način. Moram da naglasim da prvobitno zamešen starter ipak treba da odstoji 2-3 dana i da se povremeno "hrani" tj. da povremeno dodajete brašna i vode (intenzivnije dan dva pre nego što ćete ga koristiti za mešenje).

Drugi način je jednostavniji: uzeh malo ražanog brašna, dodadoh malo vode i vrlo malo meda tako da sve može da se rukom zamesi. Ostavljeno je u staklenoj posudici 3 dana pokriveno izbockanom folijom i ovo je nastalo:

Izgleda bezazleno? Ali pogledajmo sada ovu bezazlenu testanu zgužvicu odozdo:


It's alive! Stvorila sam čitavu jednu koloniju živih stovrenja! Ko zna kakve se sad španske serije i spletke ovde odigravaju. Ipak, treba da ih kontrolišem da ne preteraju jer će im trebati snage za jedno mešenje hleba koliko već sutra.

No comments:

Post a Comment